erkomst
De oorsprong van de Britse Langhaar (Lowlander, Brittanica) moeten we bij de Brits Korthaar zoeken. Omdat er regelmatig Perzen met Britten gekruist worden, kon de langharige versie van de Brits Korthaar niet uitblijven. Ook in de nestjes van de Highlander - langhaar Fold - zitten natuurlijk exemplaren met rechte oren, Brits type en een langharige vacht.
Het zou jammer zijn deze prachtige katten te catalogeren onder de Huiskat, en zodoende zijn heel wat fokkers bezig de Brits Langhaar te laten erkennen als volwaardig ras. De Brits Langhaar is van bouw en type identiek aan de Brits Korthaar, met uitzondering van de lange vacht.

Karakter
Katten van dit ras staan bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur. De meeste Langhaar Britten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meesten wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis niet zo nadrukkelijk blijken. Het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles maar best, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken. Katten van dit ras gaan doorgaans goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima vinden met kinderen. Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn.

Verzorging
De Britse Langhaar heeft een goede vachtverzorging nodig. Normaal gesproken is een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharen borstel voldoende om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is het best de frequentie van de borstelbeurten op te voeren. De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon als dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert. De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang.

Lichaam: niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Britse Langhaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Ze behoren een brede borstkas en een korte gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.
Kop: de kop oogt zeer massief. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te geprononceerd zijn, maar moet in een lichte welving in het ronde schedelvoorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwagen.
Ogen: groot en rond, ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur
Oren: klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaar.
Staart: de dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt
Vacht: de vacht is halflang tot lang.
Kleur: de vacht van de Britse Langhaar kan erg veel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. De effen gekleurde komt o.a. voor in wit, zwart, blauw, rood, creme, chocolate en lilac. Ze behoren koper tot oranjekleurige ogen te hebben met uitzondering van de effen witte die ook twee blauwe ogen kan hebben of odd-eyed mag zijn. Er mag in de vacht van effen gekleurde katten geen witte haren of aftekeningen voorkomen, elke haar behoort van de haarpunt tot de wortel zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben. De Brit komt ook met Tabbypatronen, met wit, zilver en ook met Points.